Rally Monte Carl föddes 1965, då Carl Borgenstierna var 1Q vid Värmlands Nation i Uppsala. Han hade åkt rebusrally anordnat av Stockholms nation, och nu ville han starta en rallytradition även på Värmlands. Han tog hjälp av några vänner och satte igång.

På 1950- och 60-talet var motorsporten populär i Sverige, och en av de mest kända tävlingarna var rally Monte Carlo. Namnvalet var därmed klart. Eftersom initiativtagaren råkade heta Carl passade det ju utmärkt att rallyt döptes efter honom. Själv var han emot det från början, men gav sig efter påtryckningar.

Fram till idag har ett rally per termin genomförts sedan 1965. RMC är en ganska stor kultur och flera av lagen som tävlar har mångårig erfarenhet. Man kan nämligen åka RMC även om man slutat studera.

Rekordet i rutin innehas nog av Kroppen, som har åkt ca 35 rallyn. Den mest erfarne enskilde RMC-åkaren är Lasse Bodin som debuterade våren 1965, d.v.s. i det allra första rallyt. Han blev redan vårterminen 1973 utsedd till ”äldste” rallydeltagare och har synts i Di Gamle ända in på 2000-talet. Totalt har han åkt ca 60 rallyn.

[previous] [next]