Carl Borgenstierna

Föddes 1939, avlade studentexamen 1958, och började läsa i Uppsala 1960. Gifte sig 1965 med Penelope Valdes till förste kurator 1965. Motkandidat var Odd Engström.

Övriga meriter från Värmlands nation i Uppsala:
ledamot av låne-, biblioteks-, och valnämnderna, kårmarskalk, bitr. och ord. klubbmästare, ledamot av studentkårsdirektionen, representant i festkommittén samt junior- och seniorrepresentant i beredningsnämnden.

Nej, inte var det särskilt logiskt att Carl Borgenstierna, biskopssonen från Karlstad, fick ge namn åt Värmlands nations återkommande rebusrally. För om sanningen ska fram hade han inte större koppling till bilar än en genomsnittlig nationsmedlem. När Carl 1965 blev nationens förste kurator var tiden mogen: Värmlands skulle minsann också ha ett bilrebusrally, likt Stockholms, och frågan var vad det skulle heta. Unge herr Borgenstiernas förnamn var tacksamt att anspela på när det handlade om biltävlingar, och hur det nu var så var han ju faktiskt grundaren.

Numera är Rally Monte Carl, eller RMC som värmlänningen säger, en etablerad tilldragelse. Alltsedan Carl Borgenstierna la det första rallyt vårterminen 1965 har RMC arrangerats varje termin. Carl själv åkte ytterligare ett antal gånger men när nationslivet minskade tröt engagemanget och tiden, som för de flesta. Ett bejublat gästspel gjorde han dock höstterminen 1989, det femtionde rallyt. Tillsammans med bl.a. hustru Penelope, medgrundarna Bernhard Huitfeldt och brodern Johan Borgenstierna deltog han i ett ekipage som nätt och jämnt lyckades undvika jumbopriset Dasslocket. Rallyt hade utvecklats, men lika roligt som på 60-talet var det!

Jubileumsrallyt blev Carl Borgenstiernas sista. Han avled 1995.

[previous] [next]